Uvažujete o zřízení sídla pro firmu v Praze? A jste v obraze, co se týče výhod tohoto řešení? Proč si vlastně podnikatelé nahlašují sídla ve velkoměstě, a ne v místě bydliště?

Co tomu řeknou vaši sousedé – kdo se podělí se svými sousedy a známými v místě bydliště, že podniká, že se mu nadmíru daří, a má sídlo firmy tam, kde žije, musí počítat s tím, že ne každý mu jeho úspěchy bude přát. Někteří lidé jsou velmi závistiví a nemusíte to ani zpočátku na první pohled rozpoznat. Projeví se to až ve chvíli, kdy si pořídíte nové auto, zatímco váš soused má stále jen tu ojetou Fabii. Ze závisti lidé dovedou i páchat trestnou činnost, a tak je rozumnější si svá tajemství ponechat pro sebe a sdělit je jen tomu, komu naprosto důvěřujete.

centrum Prahy

Praha je anonymní město – o pražské anonymitě, kde se lidé jen míjí a nezdraví se na ulicích, vypráví již film z roku 1985 Vesničko má středisková. Uvažte, že jde o snímek starý bezmála čtyřicet let, a již tehdy se v Praze tato tendence projevovala poměrně markantně. Všimnete si toho v okamžiku, kdy Ota Rákosník vstupuje do sídlištního bytu a míjí na ulici Pražany, kteří jej bez povšimnutí přehlíží, jako by byl vzduch. Toto je sice nepříjemné, ale pro účely podnikání naopak velmi výhodné, protože vám nikdo nebude strkat nos do věcí, do kterých mu nic není. Budete tu mít na svou práci absolutní klid.

pražské metro

Zasedačka v Praze – jestliže si zřídíte sídlo firmy v Praze, budete tu mít k dispozici (na některých místech) i zasedací místnost. Dají se tu vyřizovat administrativní záležitosti, například jednání s vašimi partnery ze zahraničí, podepisovat smlouvy a dohody, provádět školení či prezentace, v podstatě tu máte k dispozici prostory kanceláře s kuchyňkou a s toaletou, což je vlastně vše podstatné, co je k takovým činnostem třeba. Praha je navíc reprezentativní sídlo, což bude působit profesionálně.