Ať už mléko, rýže nebo tučné krusty, spálené zbytky potravin určitě nepotřebují speciální čisticí prostředek, ani vaše kuchyňské náčiní nemusíte hned vyhazovat. S našimi domácími prostředky můžete snadno vyčistit spálené hrnce a pánve.
Tyto domácí prostředky vám mohou pomoci
● Do ochlazeného hrnce nasypte lžičku pečícího prášku nebo natronu, přidejte trochu vody a zahřívejte několik minut. Nechte působit asi hodinu. Po expoziční době lze spálený materiál snadno odstranit. Alternativně můžete rozpustit sůl ve vodě, ale doba expozice je pak mnohem delší.
● Dokonce i s pracím práškem můžete dát spálené pánve a hrnce do pořádku. Naplňte vodou, přidejte 4 lžíce pracího prášku a krátce zahřejte. Po krátké době expozice se velká část nečistot rozpustí. Potom můžete jednoduše vydrhnout zbytek spálenin kartáčem na mytí nádobí. Pozor: ujistěte se, že používáte prací prášek šetrný k životnímu prostředí, jinak se nerozpuštěné vonící látky, barvy, konzervační a další znečišťující látky dostanou do vašeho prostředí.
● Smíchejte vodu a ocet v poměru 3:1. Směs nechte vařit, dokud se krusta nerozpustí. Tímto trikem lze snadno odstranit zejména spálené mléko.
● Zcela šetrně k životnímu prostředí můžete čistit hrnce s listy rebarbory. Do hrnce vložte několik listů a přidejte tolik vody, až bude znečištěná oblast pokryta. Nechte vařit, jakmile se listy uvaří, vodu vylijte. Mělo by to také vyřešit váš problém.
● Oloupanou cibuli nakrájejte na kostky, dejte ji do spáleného hrnce nebo pánve a zalijte vodou, dokud nebude spálenina zalitá. Cibuli nechte vařit, do doby, než se kapalina téměř neodpaří. Do té doby by měla spálenina zmizet. Pak můžete zbývající krustu s cibulí a vodou vylít.
● Pokud je hrnec ještě teplý a nehoda se právě stala, můžete do něj nalít pivo, dokud nejsou všechna spálená místa zakryta. Nechte pivo vařit a pak vyčistěte spáleninu kartáčem.